Blog
RSS

A pokol létezik, mert a gonosz is létezik

2015-07-19

"Amikor látta az Úr, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a földön, és az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz, megbánta az Úr, hogy embert alkotott a földön, és megszomorodott szívében."(I.Mózes 6,5-6, NLT ford.)

Néhány ember tagadja a gonosz létezését. Ők azt hiszik, hogy a világ tele van alapvetően jó emberekkel, olyanokkal, akik önzetlenek, kedvesek és mindig másokra gondolnak.

De van egy probléma ezzel a világnézettel: nem egyezik a valósággal. Csak kapcsoljuk be a tévét, vagy nyissunk ki egy újságot. A világ tele van tönkrement emberi kapcsolatokkal, megszegett ígéretekkel, erőszakkal, egymás kihasználásával, gyermekmolesztálással, terrorizmussal és a gonosz egyéb formáival. A gonosz mindenütt ott van.

A Biblia azt írja, hogy természetünknél fogva elsősorban önmagunkra gondolunk. Egyszerűen ilyenek vagyunk. Nem azt tesszük, ami a legjobb a világnak, ami körülvesz bennünket. Természetünktől fogva nem gondolunk arra, hogy vajon mit akar Isten tőlünk. Ehelyett arra koncentrálunk, ami könnyű, kényelmes és kívánatos.

Ezért Isten, amikor lenézett a földre Noé idejében, ezt mondta: "Micsoda felfordulás! Mit csináltak az emberek önmagukkal, egymással és a földdel, amit nekik adtam! Mindent elrontottak." A Biblia azt mondja, hogy "ez összetörte a szívét." (I. Móz. 6,6)

Ez az, amit Isten a világ mai állapota miatt érez. Össze van törve a szíve.

A gonosz létezik, ezért szükségszerűen a pokol is létezik. A mennyország tökéletes, és mivel mi mindannyian örök életre vagyunk teremtve, de egyikünk sem tökéletes, kell lennie egy helynek, ahol a gonosz az örökkévalóságot töltheti.

Ez a hely a pokol.

De van egy más lehetőség is. A Biblia szerint nem vagyunk tökéletesek, de Jézus kifizette a bűneink árát, ezért az örökkévalóságot Jézussal tölthetjük, és nem Isten nélkül a pokolban.

A pokol valóságos, ezt soha ne felejtsd el! Úgy élj, hogy tudd, hogy van pokol, és ez meg fogja változtatni az életed.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.13.)

Forrás: napiremeny.blog.hu

Isten hangja békét teremt

2015-07-09

„Semmi felől ne aggódjatok! Bármilyen helyzetben is vagytok, imádkozzatok! Hálaadással kérjétek Istentől, amire szükségetek van! Isten békessége, amely minden képzeletet felülmúl, megőrzi majd szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” (Filippi 4:6-7)

Az előző napokban néhány tippet adtam, hogyan tudod a benyomásaidat ellenőrizni, hogy vajon Istentől valóak-e vagy sem. Van még két utolsó kérdés, amelyet feltehetsz, hogy ellenőrizhesd a sejtésedet.

Fel kell tenned a kérdést: Ez meggyőződés vagy megbélyegzés?

Nagyon sok keresztyén éli az életét megbélyegzés és bűn alatt, miközben azt gondolja, hogy ez Isten akarata. De ez nem így van! Ez az ördög munkája!

A meggyőződés Istentől jön, a megbélyegzés viszont az ördögtől való. A meggyőződés célja, hogy megjavítson valamit az életedben, ami félresiklott. A megbélyegzés célja, hogy padlóra tegyen, mivel nyomorultnak, bűnösnek és szégyenteljesnek állít be. A meggyőződés mozgatórugója Isten irántad megnyilvánuló szeretete és az a tény, hogy azt szeretné, ha egyre jobbá válnál. A megbélyegzés mozgatórugója mindössze annyi, hogy Sátán gyűlöl téged és nyomorulttá akar tenni. Amikor Isten beszél hozzád az életeddel kapcsolatban, akkor az nagyon személyes, a megbélyegzés viszont teljesen általános.

Isten egy speciális területét fogja az életednek megmutatni, ami nem megfelelő módon működik, majd megoldást is nyújt számodra. Isten elé kell vinned és meggyőződéssel kell otthagynod. A megbélyegzés viszont nem hagy nyugodni, hanem folyton nyugtalanságot ébreszt.

A Rómaikhoz írt levél 8:1 azt mondja: „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak.” Isten sosem becsmérli az értékeidet. Ha egy olyan hangot hallasz, amely ezt mondja: Reménytelen vagy! Semmirekellő vagy! Nem vagy szerethető! – tudnod kell, hogy ez nem Isten hangja.

És végül meg kell kérdezned minden ötleted vagy benyomásod felbukkanásakor a következőt: Körülvesz Isten békessége vagy sem?

Ha valamilyen benyomásod van és az feszültséggel, megsemmisítő érzéssel, zavarodottsággal jár, azonnal szükséges feltenned a kérdést, hogy vajon Istentől való-e az. Isten soha nem akarja, hogy feszültség alatt élj. Azt szeretné, hogy érezd az Ő békéjét.

A Sátán a megkötözöttségek által vezet bennünket, de Isten könyörületes életre formált minket. Peter Lord gyakran mondta: „Isten hozzánk intézett szavainak 90%-a bátorítás.” Érezted Isten bátorító szavait az életedben mostanában? Vagy feszültség alatt élsz? Isten néhány bátorító dolgot mond nekünk.

Van egy szó a feszültséggel kapcsolatban, amely eltávolít bennünket Istentől, ez pedig nem más, mint a nyugtalankodás. A Filippi 4:6-7 azt mondja: „Semmi felől ne aggódjatok! Bármilyen helyzetben is vagytok, imádkozzatok! Hálaadással kérjétek Istentől, amire szükségetek van! Isten békessége, amely minden képzeletet felülmúl, megőrzi majd szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.”

Ezek a versek egyértelműen megmutatják nekünk, hogy a nyugtalankodás nem Istentől való. Mindössze feszültséget hoznak az életünkbe. Ez a vers hihetetlen ígéretet is tartalmaz: Vidd a gondjaidat Isten elé és hagyd ott Nála. Hallgass az Ő szavára! Békét fog teremteni benned, ha engedelmeskedsz Neki.

 

Szakíts időt arra, hogy leírd ezt a hét kérdést a noteszedbe és tedd könnyen elérhető helyre, hogy rá tudj tekinteni, amikor bizonytalan vagy abban, hogy a kijelentéseid Istentől valóak-e vagy sem.

 • Összhangban van-e kijelentésed a Bibliával? (János 7:17)
 • Még inkább krisztusivá fog tenni engem? (Jakab 3:17)
 • A gyülekezeti családom megerősíti ezt a kijelentést? (Efézus 3:10)
 • Talál-e az Istentől megalkotott formámmal? (Efézus 2:10)
 • Az én felelősségem-e? (Róma 14:4)
 • Inkább meggyőződés vagy megbélyegzés érzést kelt a gondolat? (Róma 8:1)
 • Érzem-e Isten békességét a kijelentéssel kapcsolatban? (Filippi 4:6-7)


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.12)

Forrás: napiremeny.blog.hu

Ima: Isten úgy vezet, hogy egyre inkább krisztusivá válj

2015-06-29

„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató.” (Jakab 3,17).

Hogyha fel akarod ismerni Isten hangját, és felismerni, hogy valóban Tőle származik-e egy megérzés, vagy sem, először meg kell vizsgáld, hogy az egyezik-e a Bibliával.

Ezután, meg kell kérdezd magadtól, hogy ha kivitelezed a gondolatot, krisztusivá válsz-e?

A Filippi 2,5-ben ezt írja: „Életetekben úgy gondolkodjatok és cselekedjetek, mint Krisztus Jézus.” (NCV fordítás). Isten célja, hogy minél inkább hasonlítsunk Krisztusra, így sosem fog olyan ötletet adni, ami ennek a célnak az ellentéte lenne.

A Jakab 3,17-ben leírtak egy hasznos lista, mely segít meglátni, hogy valami Istentől való-e vagy sem, amikor a krisztusi jellemvonásokról van szó: „A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató.”

Hogyha az ötleted vagy megérzésed tisztátalan, akkor az biztos nem Istentől származik. Ez elég egyszerűen hangzik, de el sem hiszitek, milyen sok emberrel találkoztam, akik arra próbálták meggyőzni magukat, hogy egy tisztátalan gondolat mégiscsak Istentől származik.

Békeszerető az ötleted? Isten olyan gondolatokat ad, melyek a harmóniát, és nem a konfliktust fogják kiváltani.

Méltányos az ötleted? Amikor Isten ad egy ötletet, Őt az is foglalkoztatja, hogy milyen hatással lesz az másokra. Ő sosem fog olyan gondolatokat adni, melyek felborítják mások életét.

Engedékenységre vall ez az ötlet? Nem gyakran használjuk ezt a szót, de egyszerűen alázatot, taníthatóságot, és nem arroganciát jelent. Hogyha tényleg Istentől származik a gondolatod, akkor bátran megoszthatod másokkal, és meghallgathatod visszajelzésüket.

Irgalmasságról vall a megérzésed? Nagyon sok olyan emberrel találkoztam, akik azt vallják, hogy Istentől hallottak egy gondolatot, mégis ők a legítélkezőbb, elítélő és negatív emberek. Ők biztos nem Istentől hallottak, hanem saját előítéleteik és haragjuk vezette. Hogyha tényleg Istentől hallasz, irgalmassággal telsz meg.

Részrehajlás nélküli és őszinte az ötleted? Az Istentől jövő gondolatok nem fognak manipulálni vagy irányítani másokat.

Hogyha ez a hét krisztusi tulajdonság alapján vizsgáljuk meg megérzéseinket, megtudhatjuk, hogy az Istentől származik-e és egyre inkább krisztusivá formál-e vagy nem.

(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.11)

Forrás: napiremeny.blog.hu

Összhangban van az elképzelésed a Bibliával?

2015-06-15

Bárki, aki hajlandó Isten akaratát tenni, megvizsgálhatja ezt a tanítást, hogy vajon Istentől való-e, vagy én találtam ki. (János 7:17 MSG fordítás).

Jézus ezt mondta a János 7:17-ben: "Bárki, aki hajlandó Isten akaratát tenni, megvizsgálhatja ezt a tanítást, hogy vajon Istentől való-e, vagy én találtam ki." (MSG fordítás). Isten nem szereti, ha az emberek szavakat adnak a szájába és azt mondják, hogy "Isten mondta, hogy ezt csináljam", amikor egyáltalán nem tett ilyet. Szóval honnan tudod meg, mikor szól Isten hozzád?

Először is fel kell tenned a kérdést, hogy az elképzelésed összhangban van-e a Bibliával.

Isten következetes. Sosem fog ellent mondani annak, amit az Igéjében már elmondott. Isten sosem fog megkérni, hogy megsérts egy törvényt, ami a Bibliában van. Sosem fogja azt mondani, hogy hagyd figyelmen kívül az eddigi kijelentéseit. Sosem fogja azt mondani, hogy tagadd meg, amit már elmondott.

A Lukács 21:33 ezt mondja: "Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el". Ez azt jelenti, hogy ha valami igaz, az mindig is igaz volt és mindig igaz lesz. Mert az igazság nem új! Az igazság mindig is létezett. Ha valami igaz volt 4000 éve, igaz volt 50 éve és ma is igaz. Isten igazsága kiállja az idő próbáját.

A szokások változnak, a népszerű vélemények változnak, még a tudomány is változik, Isten igazsága viszont sosem változik meg, szóval Isten sosem mondana valamit, csak hogy utána meggondolja magát. Amikor Isten azt mondja, hogy csak azzal szabad lefeküdnöd, akivel össze vagy házasodva, akkor nem fogja azt mondani, hogy szexelj bárkivel, akivel csak akarsz. Isten nem gondolja meg magát! Ez az igazság kell bátorítson, mert sosem kell elgondolkodnod azon, hogy Isten mit gondol arról, amit már világosan leírt az Igéjében.

Bele kell ásnod magad Isten Igéjébe és meg kell jegyezned azt, hogy amikor támad egy ötleted, vagy benyomásod tudd felismerni: Ez nem lehet Istentől, mert a Biblia ezt mondja. Ha nem ismered a Bibliát, mindenféle sátáni hazugság fog félrevezetni.

Minél jobban ismered Isten szavát, annál jobban meg tudod különböztetni Isten akaratát.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.10)

Forrás: napiremeny.blog.hu

Kezd el leírni az imáidat

2015-06-03

"Felmegyek az őrtornyomba és várom, amit az ÚR üzen nekem, hogy továbbadhassam, és milyen választ ad majd a panaszomra. Az Úr ezt a választ adta nekem: "Írd le világosan, táblákra, amit kijelentettem neked." (Habakkuk 2:1.2 TEV fordítás)

Mivel Habakkuk leírta, amit az ÚR mondott neki, létezhet Habakkuk könyve. Mivel Dávid leírta, amit Isten mondott neki, birtokunkban van a Zsoltárok könyve. Feltettek Istennek egy kérdést, Isten választ adott nekik, ők pedig leírták.

Ha az imaéleted megrekedt egy ponton, és úgy érzed újra és újra ugyanazokat az imákat mondod, akkor az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha elkezded leírni az imáidat. Ez sokkal személyesebbé teszi azt, és segít neked még komolyabban venni az imádságaidat.

Ezt a naplóírás lelki szokásának hívják. Ez egy olyan szokás, ami segíteni fog felfrissíteni az imaéletedet. De ne bonyolítsd túl. Egyszerűen csak írd le, amit mondasz Istennek, és írd le amit Isten mond neked.

Miután szereztél egy jegyzetfüzetet, emlékezz erre a két praktikus javaslatra, hogy segítségedre legyenek a még hatékonyabb naplóírásban:

Először, húzz egy függöleges vonalat lefelé, a lap közepétől. Egyik oldalra írd azt, amit te mondasz Istennek. A másik oldalra írd azt, amit Isten mond neked. Ahogy leírod, hogy mit mondasz Istennek, ne várd tőle, hogy mindig rögtön mondjon neked valamit. Néha később fog csak válaszolni az adott napon, vagy talán az éjszaka közepén kelt fel.

Aztán, ugyanazon a lapon, rajzolj egy vízszintes vonalat, és a vonal fölé írd azt, hogy "Tegnap" és írd le a napod történéseit. A vonal alá írd, "Életből vett tanulságok." A következő nap, nézz vissza az előző nap történéseire és kérdezd meg, "Milyen leckét akart nekem Isten tanítani ezeken az eseményeken keresztül?" Isten próbál nekünk leckéket tanítani az élet mindennapos eseményein keresztül, de mindig elmulasztjuk őket. Ha töltesz azzal időt, hogy leírd őket ilyen módon, segíteni fog, hogy figyelj Isten hangjának a meghallására, és arra, hogy mit szeretne Isten megtanítani.

A naplóírás nagy hatalommal bíró szokás. Segít összpontosítani a gondolataidat. Segít emlékezni arra, amit te mondtál, és amit Isten mondott. Segít megvizsgálni a benyomásokat, amiket Istentől kapsz.

Abban is segít, hogy dicsőits, ahogyan megköszönöd Istennek, hogy szól hozzád. "Ó, URam, most már hallottam kijelentésedet, és ámulattal imádlak" (Habakkuk 3:2 TLB fordítás).

*(Rick Warren, Daily Hope, 2015.03.09)

Forrás: napiremeny.blog.hu

Isten vezetése kidomborítja a formádat

2015-05-23

"Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Efézus 2:10)

Van két másik módja is annak, hogy meggyőződj arról, hogy egy adott gondolat vagy benyomás Istentől származik-e?

Először is, összhangban van-e azzal, ahogy Isten megformált téged?

Mielőtt megszülettél, Isten eltervezte, hogy miket fog általad a világhoz hozzátenni, ezért olyan formát adott neked amivel ezt meg tudod tenni – szellemi ajándékok, szív, képességek, szenvedély és tapasztalat – melyekkel kiegészítheted a világot. Egy különleges és határozott célra teremtett meg.

Az Efézus 2:10 azt mondja: "Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Efézus 2:10).

Isten olyan gondolatokat ad, melyek beleillenek a formádba. Olyan gondolatokat ad, melyek a teremtésedbe illenek. Ha jó vagy zenében, Isten olyan gondolatokat ébreszt, melyek el fognak vezetni arra, hogy a zenei területen használd a képességeidet. Én, ezzel ellentétben nem vagyok jó zenében. Tehát ha az az ötletem támadna, hogy elmegyek a Megasztárba énekelni, az bizonyosan nem Istentől való lenne.

Ha olyan gondolatod támad, ami teljesen ellentétben áll azzal, akinek Isten megteremtett, hagyd figyelmen kívül. Folyamatosan lesznek ilyenek, mert összehasonlítjuk magunkat másokkal és azt gondoljuk: "Olyan akarok lenni mint ők." De Isten olyanná formált téged, amin keresztül nagy hatással tud lenni a körülötted lévő világra. Az ő vezetése soha nem kerül ellentmondásba azzal, hogy milyennek teremtett téged; valójában inkább vissza fogja igazolni a formádat és a célodat.

Másodszor, meg kell kérdezned magadtól, hogy az ötleted a te felelősségedbe tartozik-e?

Ha nem a te felelősséged, miért beszélne neked erről Isten? A Róma 14:4 azt mondja: "Ki vagy te, hogy más szolgája felett ítélkezel? Tulajdon urának áll, vagy esik. De meg fog állni, mert van hatalma az Úrnak arra, hogy megtartsa." Amikor Isten mond valamit, az a te életeddel lesz összefüggésben, nem pedig valaki máséval. Ne arra figyelj, amit Isten a férjednek vagy a barátnődnek, vagy bárki másnak akar mondani. Sátán sokszor Isten szavának hitelességét akarja rombolni "hozzáértő" keresztyének által, akik azt hiszik ismerik Isten akaratát valakinek az életére vonatkozóan.

Beszélt valaha Isten rajtad keresztül másokhoz? Igen. De általában ezt úgy teszi, hogy te nem is tudsz róla. És gyakran megerősítése lesz annak, amit ő már korábban elmondott a másiknak. Isten használni fog embereket az életedben, hogy rajtuk keresztül megerősítse, amit neked mondott, és használni fog téged arra, hogy a másoknak elmondottakat igazolja vissza rajtad keresztül.

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.03.08)

Forrás: napiremeny.blog.hu

Amikor Isten utasítást ad, azt az érett hívők megerősítik

2015-05-15

„[Isten] szándéka volt, hogy most az egyház által ismertté legyen Isten sokféle bölcsessége.” 

(Efezus 3:10, NIV fordítás)


Amikor azt gondolod, hogy hallod, hogy Isten üzen neked valamit, akkor megkérdezheted magadtól, „Honnan tudom, hogy ez valóban Istentől van?”

Ha meg szeretnéd tudni, hogy valójában Isten tárt egy képet eléd, akkor fel kell tenned a kérdést, „A gyülekezeti testvérek megerősítik ezt?”

Szükséged van istenfélő emberek bölcsességére és tanácsaira az életedben, hogy ezek segítsenek megmaradni a helyes úton. Isten sosem akarta, hogy egyedül menj végig az életutadon. Ezért hozta létre a gyülekezetet!

Szükségünk van egymásra. Senki sem ismer minden választ. Senki sem tökéletes. Senki sem tud mindig helyesen dönteni. Ezért van szükségünk lelki családunkra. Szükségünk van szellemileg érett barátokra, akiknek elmondhatjuk a gondolatainkat, és akik visszajelzést adnak.

Efezus 3:10-ben azt olvassuk, hogy, „[Isten] szándéka volt, hogy most az egyház által ismertté legyen Isten sokféle bölcsessége.” (NIV fordítás)

Ha Isten valóban szólt hozzád, akkor azt az érett hívők meg fogják erősíteni. Ha ők nem erősítik meg, akkor minden okod megvan arra, hogy kételkedj, vajon csakugyan Istentől jött-e az üzenet.

Ha már vonakodsz attól is, hogy megoszd a látásod másokkal, mit gondolsz, honnan jött az igazából? A gonosztól jött. Azt jelenti, hogy nem Istentől van, mert Isten számára nem lenne probléma, ha megosztanád az elképzeléseit. Ő azt akarja, hogy tanuljunk egymástól, hogy osszuk meg egymással a gondolatainkat, és, hogy tanácsoljuk egymást.

Sok-sok éve lelkipásztor vagyok, és több ezer emberrel beszélgettem. Arra a következtetésre jutottam, hogy két fő ok van, ami miatt az emberek élete tönkremegy, az egyik, hogy nincsenek szellemileg érett barátaik, a másik pedig, hogy ha mégis vannak, akkor nem figyelnek rájuk. 

A Bibliában, a Példabeszédek 11:9-ben azt olvassuk, hogy „Az igazak bölcsessége megmenthet téged.” (GNT fordítás) Nem azt mondja, hogy a legjobb barátaidnak bölcsessége. Azt mondja, hogy „az igazak bölcsessége” – más szavakkal, azok az emberek, akik nálad hosszabb ideje járnak az Istennel. Nem tökéletesek, de őszinték, és igyekeznek arra, hogy növekedjenek. Mitől mentenek meg téged? Idő, pénz és energia pazarlástól, megmentenek a hibáidtól, tévedéseidtől, veszélytől. Ezért van szükséged másokra, érett keresztényekre, hogy segítsenek meglátni, hogy az üzenet valójában Istentől jött-e.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.07)
Forrás: napiremeny.blog.hu

Ima: Kérdezz konkrét kérdéseket

2015-05-06

"Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára, figyelek, várva, hogy mit szól hozzám..." (Habakuk 2:1)


Miközben arra vársz, hogy Isten beszéljen hozzád, készen kell állnod arra, ha Isten egy mentális képet tár eléd. A Habakuk 2:1-ben azt olvassuk, hogy "Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára, figyelek, várva, hogy mit szól hozzám...".

Miért azt írja a Biblia, hogy "figyelek"? Nem lenne-e az logikusabb, hogy hallgatom, hogy Isten mit szól?

Isten szava gyakran látható. Néha úgy szól hozzád, hogy egy mentális képet helyez eléd. Lehet, hogy néhányan azt gondoljátok, hogy "Ez elég fura - Isten képet helyez az én elmémbe." Ha a NASA képes arra, hogy képeket fogadjon a Marsról, nem gondolod, hogy Isten is tud képet helyezni a te elmédbe? Dehogyisnem. 

Hogyan keresd az ilyen fajta mentális képet, ha nem vagy egy vizuális típus? Két fajta mód van, ami nekem segít:

 • Kérdezz Istentől egy konkrét kérdést.A János 1:5-6-ban azt olvassuk, hogy "Ha szeretnéd megtudni, hogy Isten mit szeretne, hogy tegyél, kérdezd Őt, és Ő szívesen megmondja neked, mert Ő mindig készen áll és nagylelkűen osztja a bölcsességet azoknak, akik keresik Őt... De ha kéred Tőle, légy biztos abban, hogy választ fogsz kapni" (TLB fordítás). Ezek az igeversek három igazságot írnak le. 

  Először is, Isten azt akarja, hogy Őhozzá fordulj tanácsért. Nem zavarod ezzel. Őt az életed minden részlete érdekli, és várja is, hogy megkérdezd ezekről. 

  Másodszor, minél konkrétabb vagy, annál jobb, mert a hited épül, ha valami konkrét dolgot kérsz Istentől és Ő válaszol a fohászkodásodra. Ne általános dolgokért imádkozz.

  Harmadjára pedig, Isten azt akarja, hogy számíts a válaszra. Ne imádkozz és kérd az Ő segítségét, ha nem számítasz arra, hogy válaszol és segít.
 • Tanulmányozd Isten Igéjét. Miután félrevonulsz és vársz, figyelsz az Úrra, bele kell ásnod magad a Bibliába. El se tudom mondani, hogy hányszor fordult elő, hogy Isten elővett egy igeverset, és még úgy is, ha már százszor elolvastam, elém helyezett hirtelen valamit, amit előtte nem is vettem észre. Isten használja a Bibliát, hogy válaszoljon a konkrét kérdéseidre.

A Bibliában azt olvassuk, hogy "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18). Kérd Istent, hogy mutasson meg neked új igazságokat, ahogy Igéjét tanulmányozod és várj az Ő válaszára.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.06)

Forrás: napiremeny.blog.hu

Mit csinálsz, miközben vársz az Úrra?

2015-04-24

"Várni fogok arra, hogy mit mond az Úr, és hogyan válaszol." (Habakuk 2:1, NLT fordítás)

Miután visszavonultál egy csendes helyre, hogy Istennel tudj beszélni, várnod kell és gondolataidat valamint érzéseidet le kell csillapítanod. Le kell higgadnod!

Habakuk 2:1-ben azt olvassuk, hogy "Várni fogok arra, hogy mit mond az Úr, és hogyan válaszol." (NLT fordítás) Ez azt jelenti, hogy ülj nyugodtan és várd meg, amíg Isten szól hozzád.

Miért fontos ez? Mert a sietség az ima halála. Amiatt nem hallod meg Istent, mert túl sokszor rohansz. "Istenem, hallani akarlak téged. De siess! Oda kell érnem a következő találkozómra!"

Isten azokhoz az emberekhez szól, akik szakítanak időt arra, hogy meghallgassák. Akarnod kell Istent meghallani, visszavonulni egy csendes helyre, távol minden zavaró tényezőtől, lenyugodni és várni.

Felsorolok négy dolgot, amit megtehetsz, miközben Istenre vársz:

 • Lazítsd el a testedet. Amikor a tested ellazul, az ellazítja az elmédet is. Így sokkal nyitottabb leszel, és könnyebben meghallod Isten hangját. A Zsoltárok 46:11-ben azt olvassuk, hogy "Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!" (NIV fordítás)
 • Várj csendben.A Zsoltárok 62:6 azt írja, hogy "Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok reménységet." (NLT fordítás) Az elfoglaltság megemeli az agyad percenkénti fordulatszámát. Teljesen felpörgeti. Volt már olyan, hogy olyan gyorsan pörgött az agyad, hogy nem tudtad lelassítani? A csendes várakozás lenyugtatja a gépezetedet. 
 • Várj türelmesen. "Légy csendben és várj az Úrra!" (Zsoltárok 37:7) A belső béke megteremti a közvetlen utat Istenhez. Más szóval, megteremti a kapcsolatot. Amikor elcsendesedsz, Istenre tudod irányítani az elméd, és mindarra, amit Ő mondani akar neked.
 • Várj úgy, mint aki biztos abban, hogy választ kap.A Biblia azt mondja a Zsoltárok 130:5-ben, hogy "Úgy várok, mint aki tudja, hogy Isten válaszol, bízom benne, hogy segíteni fog, mert megígérte." (TLB fordítás) Isten beszél azokkal az emberekkel, akik várják az Ő válaszát.

Isten figyel téged, hogy lássa, valóban kész vagy-e befogadni az ő szavát. Csendesen és türelmesen kell várnod rá, és bíznod kell abban, hogy válaszol.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.05.)

Forrás: napiremeny.blog.hu

Akarod hallani Istent?

2015-04-16

,,Felmegyek az őrtoronyba, őrhelyemre állok. Figyelek, hogy meglássam, mit mond az Úr, hogyan válaszol nekem az Örökkévaló” (Habakkuk 2:1, NLT fordítás)

 

Ahhoz, hogy meghalld Istent,  vágyakoznod kell rá. Akarnod kell meghallani Őt. 

Habakkuk 2:1 ezt mondja: „Felmegyek az őrtoronyba, őrhelyemre állok. Figyelek, hogy meglássam, mit mond az Úr, hogyan válaszol nekem az Örökkévaló„ (NLT fordítás).

Habakuk így kezdi: "Felmegyek". Más szóval kifejezve ezzel azt mondta, elhatározta hogy figyelni fog Istenre. Ez egy döntés.

Soha nem fogod Istent meghallani, amíg te nem akarod meghallani őt. Ez ennyire egyszerű.  Isten azokhoz szól, akik előre eldöntötték, hogy megteszik, amit Isten mond, még mielőtt elmondta volna nekik. Isten nem játszik velünk. Isten azt akarja, hogy vágyakozzunk a vele való beszélgetésre és ezt mondjuk: ,,Istenem, mondd meg hogy mit kell tennem, és én megteszem".

Ha egyszer úgy döntesz, hogy meg akarod hallani Istent, akkor vonulj el egy csendes helyre.  Habakkuk 2:1 azt mondja : "Fel fogok menni az őrtoronyba", ez a héber kifejezés ezt jelenti: egyedül lenni.

Nem hallhatod Isten hangját, ha zajongás vesz körül. Ezért kell találnod egy csendes helyet. Egyetértesz azzal, hogy a mai világban nehéz csendes helyet találni? Mi a helyzet saját otthonoddal? Kisgyermekes szülők tudják, miről beszélek.

Szülők, engedjétek meg hogy bátorítsalak titeket. Susanna Wesley 18 gyermeket nevelt fel, közülük két fia megváltoztatta a történelmet. John Wesley a Metodista Egyház egyik alapító tagja volt, Charles Wesley pedig több száz keresztény éneket írt.  Mindketten anyjuk Isten iránti szenvedélyes elkötelezettségének hatására nyilvánították ki szeretetüket Isten felé. Édesanyjuk minden nap imádkozott. Hogyan szakítasz rá időt, hogy elvonulj és imádkozz, miközben 18 gyermeket nevelsz? Valamikor délután, leült a régi hintaszékébe és végigterítette a kötényét a fején. Minden gyerek tudta, hogyha zavarják édesanyjukat, amikor kötényt húz a fejére, akkor nagy baj lesz!

Jézus egy különleges tanácsot ad nekünk a Máté 6:6-ban: "Keress egy csendes, elkülönített helyet, hogy ne ess abba a kísértésbe, hogy szerepet játssz Isten előtt. Csak legyél ott olyan egyszerűen és olyan őszintén amennyire csak meg tudod csinálni. A fókusz rólad átkerül Istenre, és elkezded érzékelni Kegyelmét." (Message fordítás).            

Van két szó ami motiválni fog téged abban, hogy időt szakíts az elvonulásra, és időt tölts Istennel: Isten gondoskodik. Isten gondoskodik rólad azokban a dolgokban, amin te most keresztül mész. Ha nem tapasztalod ezt a törődést, nem akarsz egy kis időt eltölteni Istennel? Egyszer, amikor megérzed, mennyire nagyon törődik veled Isten, és mekkora kegyelemben részesített, akkor majd meghozod azt a döntést, hogy elvonulsz és időt töltesz Istennel.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.05)

Copyright © 2014-2017 Komlói Baptista Gyülekezet, 7300 Komló, Engel Adolf u. 14/B - info (kukac) komloibaptista.hu - weboldal fejlesztő: Arteries Studio