Blog
RSS

A tudás és a tudás alkalmazása nem ugyanaz

2017-11-14

"De te Belsazár, aki utódja vagy, bár mindezeket tudtad, mégsem aláztad meg magad." (Dán. 5:22, NLT fordítás)

Isten addig nem fog új dolgokra tanítani, amíg nem ülteted át a gyakorlatba mindazt, amire már megtanított.

Isten nem egyszerűen csak a kíváncsiságodat akarja kielégíteni. Amikor mond valamit, azt várja, hogy tedd is meg. És amikor megteszed, akkor léphetsz tovább.

Tehát Istennek az az akarata, hogy az igazságokat, amiket megtanultál, alkalmazd is a mindennapi életben.

Ha ezeket az igazságokat nem ülteted át a gyakorlatba, akkor még nem tanultad meg őket.

Nem elég csak beszélni róla, hogy hiszel mindabban, amit a Biblia tanít, de úgy is kell cselekedned.

Amíg nem teszed meg azt, amit a Biblia tanít, addig nem is igazán hiszed azt.

Erre láthatunk példát a Belsazárról szóló történetben a Dániel könyvében. Belsazár mindent elveszített, mert nem ültette át a gyakorlatba azt, amit tudott.

Büszke volt, és nem volt hajlandó tanulni abból, amit Isten a nagyapjának megtanított, így a birodalma elbukott.

A Biblia beszámol arról, amit Dániel mondott neki:De te Belsazár, aki utódja vagy, bár mindezeket tudtad, mégsem aláztad meg magad. (Dán. 5:22, NLT fordítás)

Belsazár látta, hogy nagyapja, Nabukodonozor hét évre szó szerint eszét vesztette a kevélysége miatt. Látta mindazokat a hibákat, amiket nagyapja csinált. Látta azt is, amikor nagyapja megpróbálta jóvátenni, amit elrontott. Látta mind a jó, mind a rossz dolgokat Nabukodonozor életében, mégis úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja Istent. Belsazár úgy döntött, hogy nem tanul ebből a leckéből.

Ezért Isten elvette tőle a királyságát.

Belsazárnak volt ismerete és tudása, de nem alkalmazta. Meg kell értenünk, hogy különbség van a tudás és a tudás alkalmazása között. Sok mindent tudhatsz, de ha nem alkalmazod azt, akkor semmit sem tanultál meg. Isten azt akarja, hogy az Igének cselekvői legyünk és alkalmazzuk azt.  Ez azt jelenti, hogy Ő támogatni fog minket mindig, amikor kilépünk hitben és alkalmazzuk mindazt, amit tanított nekünk.

Forrás: napiremeny.blog.hu
*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.31.)

Az élethosszig tartó tanulás útja ezzel a választással kezdődik

2017-11-14

„A szíved legyen nyitva az intelemnek, az okos beszédnek meg a füled.” (Példabeszédek könyve 23:12 SZIT)

Az egész életen át tartó tanulásod útja egy választással kezdődik. Ezt a választást egyedül csak te hozhatod meg. Ez egy hihetetlenül fontos döntés, amely az egész életedre kihat.

A Szentírás szerint: A szíved legyen nyitva az intelemnek, az okos beszédnek meg a füled.” (Példabeszédek könyve 23:12 SZIT).

Amikor 15 éves voltam, elköteleződtem a folyamatos tanulás mellett. Azt mondtam, hogy annyit szeretnék tanulni, amennyit csak tudok. Sok éven keresztül naponta legalább egy könyvet elolvastam. Tizenéves koromban kezdtem el gyűjteni a könyveket, és jelenleg a könyvtáramban több mint 35000 kötet található. A könyvek ajtót nyithatnak minden elképzelhető témára.

A tanítás nem szűnik meg a bizonyítványok megszerzésével. Valójában még hallottam is az emberektől, amikor azt mondják: Annyira örülök, hogy befejeztem a tanulmányaimat, és most már elkezdhetem a karrierem építését. Mondd ezt Istennek és nevetni fog. Isten még nagyon sok mindenre meg akar tanítani téged! Azt akarja, hogy a tanításod soha ne érjen véget.

A tanulás nem egy életszakasz, hanem maga az élet! Isten azt akarja, hogy minden nap tanulj valamit. Soha ne hagyd abba!

Kezdj munkálkodni azon, hogy ebben az évben elsajátíts egy új készséget el. Isten azt akarja, hogy növekedj. Más lehetsz és másnak – jobbnak – is kell lenned az évek múlásával, mint amilyen most vagy.

Ez a te érdeked, hogy ekként cselekedj. Az egész életen át tartó tanulással jobb vezetővé, jobb szülővé, jobb házastárssá, jobb baráttá válsz. Sokkal eredményesebb leszel a munkádban. Sikert és hasznot hoz.

A Biblia így fogalmaz: Ha életlen a fejsze és nem köszörülik meg, akkor nagyobb erőt kell kifejteni. A bölcsesség előnye a siker.” (Prédikátorok könyve 10:10 SZIT).

Ha egy tompa élű fejszével aprítod a fát, sokkal több energiát fogsz belefektetni. Amennyiben éles a fejszéd – amely a készségre utal a Bibliai idézetben –, nincs szükség akkora erőkifejtésre.

A Szentírás azt mondja, hogy dolgozz okosabban, ne keményebben. Soha nem vesztegeted az időt akkor, amikor a fejszédet élesíted.

Forrás:napiremeny.blog.hu
*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.27.)

Isten új életet hoz ki a tűzből

2017-11-01

Áldott legyen a Sadrak, Mésak és Abédnegó Istene, mert elküldötte angyalát, és kiszabadította szolgáit, akik benne bíztak. Még a király parancsát is megszegték, és kockára tették az életüket, de a maguk Istenén kívül nem tiszteltek egy istent sem, és nem hódoltak előttük." (Dániel 3:28.)

Amikor bízol Istenben a szenvedés ellenére is, Isten felé fogod vezetni a hitetleneket.

Az, ahogyan a szenvedéshez viszonyulsz és ahogy elviseled azt, csodálatos tanúság a világ felé.

Valóban, te és én nem vagyunk tanúk amikor minden jó az életben. Bárki tudja szolgálni Istent az ilyen időkben.

A nehézségek időszaka viszont már egy másik történet.

Emlékszel Dániel barátainak a történetére, amikor a tűzbe vetették őket? Még akkor is bíztak Istenben, aki csodálatos módon szabadította meg őket.

Azok a férfiak lenyűgözték a királyt a hitükkel. A király pedig a leghatalmasabb uralkodója volt annak a korszaknak.

A király így szólt: „Áldott legyen a Sadrak, Mésak és Abédnegó Istene, mert elküldötte angyalát, és kiszabadította szolgáit, akik benne bíztak. Még a király parancsát is megszegték, és kockára tették az életüket, de a maguk Istenén kívül nem tiszteltek egy istent sem, és nem hódoltak előttük." (Dániel 3:28).

Nebukadneccar király felismerte, hogy ezek a fiatalok hajlandóak voltak ellenállni a parancsának és megkockáztatni a halált, mert hittek és bíztak Istenben.

Te miért vagy hajlandó feláldozni az életedet?

Ha nem tudod, hogy miért vagy hajlandó meghalni, soha nem fogsz igazán élni, csak létezni!

Tudtad, hogy egyes fák csak egy erdőtűz után hajtanak ki? Az Észak-Amerikai fenyő (Pinus banksiana) is egy ilyen fa. A magvai annyira szorosan helyezkednek a tobozban, hogy kizárólag magas hőfokon tudnak kibújni. A forróság elolvasztja a gyantát, mire a magok kipotyognak, majd kicsíráznak.

A forróság nélkül sosem történne ez meg.

Ugyanez igaz ránk vonatkoztatva is.

Néha Isten azért tud új életet hozni mások számára, mert mi bíztunk benne a tűzben!

Forrás: napiremeny.blog.hu
*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.21.)

Minél hasonlatosabbá válni Jézushoz

2017-10-27

„Megtisztítottalak, de nem úgy, ahogy az ezüstöt szokták. Inkább, megtisztítottalak a szenvedés kohójában” (Ézsaiás 48:10 NLT fordítás)

Senki nem szereti azokat az időszakokat, amikor nagy a feszültség, a határidők feltornyosulnak, és az elvárások teljesíthetetlenné válnak.

Ám Isten időnként éppen az ilyen zaklatott életszakaszt használja arra, hogy megszabadítson téged azon dolgoktól, amelyek gátolnak a fejlődésben.

Egyszerűen csak bíznod kell Istenben a nehézségek közepette is.

Mit gondolsz, mi az, ami megbéklyóz téged? Mi az, ami abban korlátoz, hogy azzá válj, amivé Isten teremtett?

A Mindenható képes az életedben jelenlévő próbatételek által semmissé tenni az akadályokat. 

Isten ezt mondja az Ézsaiás 48:10-ben, Megtisztítottalak, de nem úgy, ahogy az ezüstöt szokták. Inkább, megtisztítottalak a szenvedés kohójában” (NLT)

Igen kevés annak az esélye, hogy egy szó-szoros értelemben vett tüzes kemencébe kerülj, ám életed során számtalanszor izzol majd a szenvedés kohójában. Azonban Isten e tűzben a jellemed pallérozza.

Így van ez az arany és az ezüst esetében is, amikor felhevítjük azokat, hogy megtisztuljanak a szennyeződéstől. Végeredményül teljes értékű nemesfémet nyerünk.

Ha megkérdezel egy ezüstművest, hogyan ismeri fel a tiszta ezüstöt, az lesz a válasza, hogy az akkor kész, amikor látni a tükörképünket az üstben.

Isten onnan tudja, hogy megtisztultál, hogy látja a tükörképét benned. Ekkor válsz ugyanis leginkább hasonlatossá Jézushoz.

Kizárólag a tűz képes erre.

 
Forrás: napiremeny.blog.hu
*  (Daily Hope by Rick Warren – 2017.10.19.)

Isten imádata a tanulás első lépése

2017-10-17

„Kezdd Istennel! Az első lépés a tanulásban, hogy meghajolsz  Isten előtt. Csak a bolondok hagynak figyelmen kívül ilyen bölcsességet és tudást.” (Példabeszédek 1:7, Message fordítás)

Hogyan lehet belőled jó diák?

Úgy, hogy imádod Istent. 

A Biblia így foglamaz: „Kezdd Istennel! Az első lépés a tanulásban, hogy meghajolsz Isten előtt. Csak a bolondok hagynak figyelmen kívül ilyen bölcsességet és tudást. (Példabeszédek 1:7, Message fordítás).

Pál apostol mondta egyszer Timóteusnak, hogy sok emberrel az a gond, hogy bár nagy a tudásuk – de nem azzal kapcsolatban, ami a legfontosabb. Valójában Jézus is így szólt a vallási vezetőkhöz: „Állandóan a Bibliátokat bújjátok, mert azt hiszitek, hogy ott találjátok meg az örök életet. De nem látjátok a fától az erdőt, mert az Írások mind rólam szólnak! (János 5:39, Message fordítás).

Egy nap, amikor az életed végére érsz, megállsz majd Isten előtt. Ez lesz a záróvizsgád, ami sokkal fontosabb, mint bármelyik vizsga, amelyen korábbi tanáraidnál vagy oktatóidnál részt vettél.

Ezen a vizsgán nem arról fogsz beszélgetni Istennel, hogy hogyan teljesítettél matekből vagy a humán tárgyakból.

Ezt a kérdést fogja feltenni: „Ismertél engem?”

Mit fogsz erre válaszolni?

Forrás: napiremeny.blog.hu
*(Daily Hope by Rick Warren, 2017. 10.10.)

Isten szabadságot akar neked adni

2017-04-03

„Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.” (János 8:36 NIV fordítás)


A világ a szabadság fogalmát a fegyelmezetlenül élésben határozza meg: „Azt teszek, amit akarok és mindenkinek azt mondok, amit akarok, nem véve figyelembe mások véleményét.” Valószínűleg ezzel mindenkit megégetsz magad körül, de legalább úgy viselkedsz, ahogyan te akarod. A világ azt mondja, megkapod a szabadságod, de csak úgy, ha teljes mértékben önzővé válsz.

A Biblia azonban azt mondja, hogy az egyetlen út az igazi szabadsághoz Jézuson keresztül vezetHa tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.” (János 8:36 NIV fordítás).

Az igazi szabadság a félelemtől való szabadság, amikor mentes vagy a rossz lelkiismerettől, az aggódástól, a keserűségtől és a halálfélelemtől. Nem kell szerepeket játszanod, mert szabadon lehetsz önmagad.

Hogyan szabadulhatsz meg ezektől a félelmektől? Úgy, hogy engeded, hogy Isten szeressen! János apostol azt tanítja, hogy a szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet.” (1János 4:18a NIV fordítás).

Amikor rádöbbensz arra, hogy Isten mennyire szeret téged, attól kezdve teljes szabadságban fogsz élni. Valójában dicsőíted Istent, amikor világossá válik számodra, hogy „maga Isten a szeretet.” A dicsőítés egyik megnyilvánulása, ha egyetértesz azzal, hogy Ő egy szerető, gondoskodó Isten és támaszunkat leljük az ő szeretetében, amit számunkra tartogat”. (1János 4:16a NIV fordítás).

Forrás: napiremeny.blog.hu
*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.03.16.)

Hogyan csillapíthatod a lelki szomjúságod?

2017-03-18

"Bárki, aki ebből a vízből iszik, hamarosan újra megszomjazik. Azok azonban, akik abból a vízből isznak, melyet én adok, soha többé meg nem szomjaznak. Friss, pezsgő forrássá válik bennük, mely örök életet ad." (János 4:13-14., NLT fordítás, második kiadás)

Ha elégedetlen vagy az életeddel és teljes, jelentőséggel bíró életet szeretnél, akkor nem kellene Jézuson kívül máshol kutatnod az elégedettség után.

Folyton csak nézelődünk, próbálunk valami olyat keresni, ami boldoggá és lényessé teszi az életünket. Azt gondoljuk "Ha ilyen ruhákban járhatnék, akkor menő lennék. Ha elmehetnék egy plasztikai műtétre és ezt rendbe hozhatnám, akkor ragyogó életem lehetne. Ha megkaphatnám ezt a munkát, akkor elégedett lennék."

A Biblia azt mondja a Jeremiás 2:13-ban, "Az embereim két gonoszságot is elkövettek: elfordultak tőlem, az élő víz forrásától és saját kutakat ástak, melyek eltörtek és nem tudják magukban tartani a vizet." (NCV fordítás)

Nem csak elutasítottuk Istent és nem kerestük őt, hogy betöltse szükségeinket és elégedettséget hozzon életünkbe. Megpróbáltuk saját magunk betölteni szükségeinket. Ezek a kutak, amiket ásunk magunknak, mint például a karrier, a jó megjelenés vagy akár egy golf meccs, nem tartják magukban a vizet.

A János 4:13-14-ben Jézus azt mondja: "Bárki, aki ebből a vízből iszik, hamarosan újra megszomjazik. Azok azonban, akik abból a vízből isznak, melyet én adok, soha többé meg nem szomjaznak. Friss, pezsgő forrássá válik bennük, mely örök életet ad." (NLT fordítás, második kiadás)

A bűn függőséget okoz. Folyton csak még szomjasabbá tesz! Ha nem hiszed, kérdezz meg bárkit, aki pornót nézett - egyszer nem volt elég. Ha a vényköteles gyógyszerek rabja vagy, egy pirula nem elég. Ha dühkezelési problémáid vannak, akkor nem csak egyszer gurulsz méregbe. A bűn sokkal nagyobb szomjúságot okoz a kielégülés iránt.

Jézus azonban olyan élő vizet ajánl, ami tartósan oltja a szomjad.

Ha elégedetlen vagy az életeddel, azt lelki szomjúságnak hívják és az egyetlen, aki ezt a szomjúságot csillapíthatja az, aki azt mondta: "Szomjazom." Jézus szomjazott a kereszten, úgyhogy neked nem kell. Ő megfizetett azért, hogy neked ne kelljen. Ő szomjassá vált azért, hogy neked ne kelljen megszomjaznod újra.

Forrás: napiremeny.blog.hu
*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.03.11.)

Valami nálad sokkal nagyobbra lettél teremtve

2017-03-06

A "boldog akarsz lenni?" sorozat végeztével más témájú bejegyzések várhatóak az elkövetkezendő időszakban. Az alábbi cikkben arra találunk választ, hogy Istennek milyen nagy terve van Velünk, ha engedelmeskedünk Neki. Jó olvasást és felfrissülést! :) :)

"Csak azok érthetik meg, hogy milyen az igazi élet, akik fel tudják áldozni a saját életüket értem és az Örömhírért." (Márk 8:35b, TLB fordítás)

Miért nem érezzük magunkat elégedettnek? Túl sok ember teszi fel magának ezt a kérdést. Nem vagyunk boldogok, nem vagyunk elégedettek - sőt, szerencsétlenek vagyunk.

Miért? John Brueggemann szociológus a Gazdag, Szabad és Nyomorult című könyvében megoszt egy nagyon jó történetet, ami szemlélteti azt, hogy miért. Megmászni a Mount Everestet egy olyan kihívás, ami arra inspirálja az embereket, hogy valami nagyot vigyenek véghez. Nagyon sok ember megpróbálja, még akkor is, ha közel 10 százalékuk belehal. Nagyon sok holttest még mindig ott fekszik a hegyre vezető ösvényen. Az emberek azonban még mindig meg akarják mászni a hegyet - habár egyáltalán nincs megváltó társadalmi értéke.
Néhány évvel ezelőtt az egyik mászó, David Sharp, bajba került a hegyen. 40 mászó is észlelte, hogy nyilvánvalóan bajban van, de ott hagyták. Meghalt a Mount Everesten, mert egyik mászó sem akarta feladni a saját célját azért, hogy neki segítsen.

Ezek vagyunk mi. Az vezet minket, hogy minél több és több legyen nekünk és így szem elől tévesztjük azt, ami igazán számít. Isten azonban nem ilyennek alkotott minket. Az élet nem arról szól, hogy mit alkotsz, kiket ismersz vagy, hogy mit teszel. Az élet a szeretetről szól - szeretni Istent és szeretni egymást.

Jézus azt mondja a Márk 8:35-ben: "Csak azok érthetik meg, hogy milyen az igazi élet, akik fel tudják áldozni a saját életüket értem és az Örömhírért." (TLB fordítás) Isten úgy alkotott téged, hogy soha nem lehetsz igazán boldog hacsak nem szenteled az életed az ő munkájának. Valami nálad sokkal nagyobbra lettél teremtve. A Biblia ezt az életed küldetésének nevezi. Nem a státuszod, a fizetésed vagy a nemed tesz fontossá. A szolgálat tesz azzá. Csak azáltal érezheted azt, hogy fontos az életed, ha azt odaadod.

Forrás: napiremeny.blog.hu
*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 02. 28.)

Boldog akarsz lenni? Az örökkévalóságba fektess be!

2017-02-21

" Bár nagyra értékelem az ajándékaitokat, mégis az tesz a legboldogabbá, hogy kedvességetek miatt jól megérdemelt jutalomban részesültök majd." (Filippi 4:17, LB fordítás)

Minden egyes alkalommal, amikor nagylelkűséget gyakorolsz, az örökkévaló otthonodba fektetsz be.

Jézus úgy beszél erről a kiváltságról, mint "kincseket gyűjteni a mennyben". Ezt a kifejezést hatszor használja a Bibliában! Ha valamit Jézus hatszor elmond, arra érdemes különösen odafigyelned. Ha nem így teszel, elmulasztod az áldást.

Az élet lényege nem az, hogy itt a Földön gyűjtögessünk - ellenkezőleg, a mennyben kell kincseket gyűjtenünk. A Biblia azt mondja, ne halmozz fel dolgokat itt a Földön, ahol a tolvajok ellophatják, a rozsda és a moly megemészthetik. Gyűjts mennyei kincseket!

Ennek van értelme. Miért? Mert a mennyben sokkal több időt fogsz tölteni, így sokkal inkább szükséged lesz ott a javakra és a jutalomra. Ezen a bolygón legfeljebb 80, esetleg 100 évet töltesz, aztán mindent itthagysz. De a mennyei kincseidet az egész örökkévalóságban élvezheted majd!

Hogyan tudsz tehát mennyei kincseket gyűjteni? Hogyan "küldd őket előre"?

A Biblia szerint ennek az a módja, ha emberekbe fektetsz be. Két dolog az, ami örökké tart: Isten szava és az emberek. Az emberek vagy a mennyben, vagy a pokolban, de örökké fognak élni. Amit az életükbe befektetsz, döntő hatással lehet erre. Isten azt szeretné, hogy befektess az emberekbe, mert ennek örökkévaló következménye és jutalma van. 

A Filippi 4:17-ben ezt olvassuk: " Bár nagyra értékelem az ajándékaitokat, mégis az tesz a legboldogabbá, hogy kedvességetek miatt jól megérdemelt jutalomban részesültök majd.(LB fordítás)

Pál azért írt a Filippiben élő testvéreinek, hogy kifejezze háláját a támogatásukért. De azt mondja, hogy ami a leginkább számít, és ami neki a legnagyobb örömöt okozza, az az, hogy áldozatuk és nagylelkűségük révén mennyei kincseket gyűjtöttek. Befektettek az ő életébe, de egyúttal mennyei otthonukba is.

Jutalmat fogsz kapni mindazért, amit másoknak adsz. Odaadod az idődet? Jutalma lesz a mennyben. Odaadod az erődet? Jutalma lesz a mennyben. Odaadod a pénzedet? Jutalma lesz a mennyben.

Forrás: napiremeny.blog.hu
*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.27)

Boldog akarsz lenni? Bőkezűséged növeli a hitedet!

2017-02-21

„Ne aggódjatok semmiért, ellenben imádkozzatok mindenért. Tárjátok fel Isten előtt szükségeiteket és adjatok hálát neki mindenért, amit eddig tett."  (Filippi 4:6, NLT fordítás)

Minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, a hitedet erősíted.

Miért van ez? Mert ha veszel valamit és ahelyett, hogy azt magad használnád, másoknak adod, akkor arra kell számítanod, hogy Isten betölti a szükségeidet.

Ha úgy döntesz, hogy segítesz egy barátodnak, akinek nehézséget okoz kifizetni a számláit, akkor bíznod kell abban, hogy Isten terólad is gondoskodik.

Ha nincs sok időd, hogy elvégezd a dolgaidat, mégis megállsz a szomszédodnak segíteni, bizalommal kell lenned afelől, hogy Isten meghosszabbítja az idődet, és lesz elegendő arra is, hogy a saját dolgaidat elvégezd.

A hited akkor erősödik, ha ezekben a helyzetekben Istentől függsz, és benne bízol. Választhatod az imádságot aggódás helyett, és várhatod Istentől, hogy a szükségeidet betölti.

„Ne aggódjatok semmiért, ellenben imádkozzatok mindenért. Tárjátok fel Isten előtt szükségeiteket és adjatok hálát neki mindenért, amit eddig tett." (Filippi 4:6 NLT fordítás)

A Saddleback Gyülekezet fennállásának elmúlt 33 éve alatt hat alkalommal kértük meg az embereket, hogy a megszokott felajánlásaikon túl is adakozzanak. Minden alkalommal Isten növelte a hitemet. Például az egyik kampányunk alkalmával Isten arra vezetett engem és Kay-t, hogy három éven keresztül adjuk oda a teljes fizetésünket. Szerinted megpróbálta ez a hitünket? Hogyan lehet a mai világban megélni, ha a teljes fizetésünket felajánljuk? (Ez még azelőtt történt, hogy könyveket kezdtem volna írni). Ez azt jelentette, hogy ebben a három évben Istenben kellett bíznunk, hogy más bevételt biztosít számunkra.

Ez a hitem próbája volt. És minden alkalommal, amikor Isten próbára tett, a hitem egyre erősebb és erősebb lett, ahogy megtapasztaltam Isten hűséges gondoskodását. Isten ugyanezt teszi veled, ha nagylelkűen adsz.

Forrás: napiremeny.blog.hu
*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.26.)

Copyright © 2014-2017 Komlói Baptista Gyülekezet, 7300 Komló, Engel Adolf u. 14/B - info (kukac) komloibaptista.hu - weboldal fejlesztő: Arteries Studio