RSS
Hírek

Múltidéző

2015-09-06

A Bibliában többször olvasunk emlékoszlopokról. Jákób menekül testvére elől, az éjszakát a pusztaságban tölti. A félelmetes éjszakára emlékezve, a követ, amin aludt megkeni, és alkut köt Istennel: ha megáldasz, és adsz ételt, öltözetet, én is neked adom a tizedét.

Emlékoszlop

Mit írsz fel az emlékoszlopra?

 

 A Bibliában többször olvasunk emlékoszlopokról. Jákób menekül testvére elől, az éjszakát a pusztaságban tölti. A félelmetes éjszakára emlékezve, a követ, amin aludt megkeni, és alkut köt Istennel: ha megáldasz, és adsz ételt, öltözetet, én is neked adom a tizedét.

Emlékoszlop

1 Mózes 28,18ha velem lesz Isten és megőriz ezen az úton amelyen most járok, ha ad nekem ételül kenyeret és öltözetül ruhát, és békességben térek vissza apám házába, akkor az Úr lesz az én Istenem. Ez a kő pedig, amelyet szent oszlopként állítottam fel, Isten háza lesz és bármit adsz nekem, a tizedét neked adom.

Emlékezzünk most arra a sok-sok áldásra, amit Istentől kaptunk.

 

Évtizedek telnek el, és Jákób ismét menekül. Most családdal, vagyonnal fut apósa, Lábán elől. Végül nem pusztulást hozó harc tör ki, hanem békét kötnek. Követ állítanak fel emlékeztetőül:

1 Mózes 31,45 - Az Úr tartson szemmel bennünket, amikor mi nem látjuk egymást.

Gondoljunk vissza, hogy nehéz helyzetekben hogyan adott Isten megoldást?  

 

Életünk során gyásszal, veszteséggel is szembe kell nézzünk. Jákób is elveszti szeretett feleségét Ráhelt. Emlékoszlopot állít, és tovább megy.

1 Mózes 35,20 - Jákób továbbment.

Hogyan kaptunk a veszteségben a vigasztalást?

 

A honfoglaláskor Izrael népe ígéri, hogy csak az Urat fogja szolgálni, vele lép szövetségre.

Józsué 24, 22-26 - Ekkor így szólt Józsué a néphez: Magatok vagytok a tanúi annak, hogy ti választottátok az URat, hogy őt szolgáljátok. Ők azt mondták: Tanúi vagyunk. 23Most azért távolítsátok el az idegen isteneket, amelyek köztetek vannak, és adjátok oda szíveteket az ÚRnak, Izráel Istenének! 24A nép így felelt Józsuénak: Az URat, a mi Istenünket fogjuk szolgálni, és az ő szavára hallgatunk. 25Így kötött szövetséget Józsué azon a napon népe javára; rendelkezést és törvényt tárt elé Sikemben. 26Azután beírta Józsué ezeket a dolgokat az Isten törvényének a könyvébe. Majd fogott egy nagy követ, és odaállította az alá a cserfa alá, amely az ÚR szent helyén volt.

Mondjuk el, írjuk fel, hogy az Istennel kötött szövetség megváltoztatta a mi életünket is, és

örök jövőt nyertünk.

 

Talán a legismertebb bibliai emlékoszlop, amit Sámuel állított. Húsz évvel korábban az izraeliek súlyos vereséget szenvedtek a filiszteusoktól, még az Úr ládáját is elvették tőlük. Félelemben éltek, sóhajtoztak. Még ellenfeleik is nagyobbnak látták Istent, mint ők. Sokáig tartott míg újra Istenhez fordultak, böjtöltek, bűnbánatot tartottak – és újabb támadást vártak. Az Úr harcolt értük. A győzelem emlékére állította Sámuel az oszlopot.

1 Sámuel 7,12 - Sámuel pedig fogott egy követ, felállította Micpa és Sén között, és elnevezte Eben-Háézernek, mert ezt mondta: Mindeddig megsegített bennünket az ÚR!

Vannak küzdelmes, nehéz, vereséggel végződő életszakaszaink. Hogyan kaptunk mégis

segítséget, hogyan álltunk fel, hogyan lettünk újra győztesek?

 

Szeptember 12-én, 13.30-15.30-ig oszthatjuk meg egymással, hogy mit írunk az emlékoszlopra.






Olvass még:

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és kegyelemteljes új évet kívánunk!

2019-12-15

Minden kedves látogatónknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és kegyelmteljes, örömteli új évet kívánunk! Ünnepelj velünk, szeretettel várunk...

Cipősdoboz Akció

2019-12-01

Idén is bekapcsolódunk, így immár hetedik alkalommal szervezi meg gyülekezetünk Komlón a cipősdobozok gyűjtését.

Gyermek- és Ifjúsági Tábor 2019

2019-05-15

Idén július 8-13. között (szokás szerint hétfőtől szombatig) tartjuk a Napközis Gyermek- és Ifjúsági Tábort.

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

2019-04-14

Áldott Húsvéti ünnepeket kívánunk minden kedves érdeklődő látogatónknak! Egyben szeretettel meghívjuk ünnepi istentiszteleti alkalmainkra!

Házasság hete

2018-02-12

A Házasság Hete előadássorozatba a komlói Baptista Gyülekezet is bekapcsolódott egy nagyszerű előadással Beke László és Bettytől... Minden érdeklődőt szeretettel várunk, a belépés díjtalan!

Házasság hete Komlón

2017-02-01

Az ide már a második alkalom,hogy Komló városa is bekapcsolódik a Házasság hete országos programsorozatába egy házaspároknak, ill. szülőknek és naygszülőknek szóló előadással, amelynek gyülekezetünk a szervezője.

Copyright © 2014-2017 Komlói Baptista Gyülekezet, 7300 Komló, Engel Adolf u. 14/B - info (kukac) komloibaptista.hu - weboldal fejlesztő: Arteries Studio